luni, 30 ianuarie 2017

NOVENA LA SFANTUL MIHAIL ARHANGHELUL

  Aparitiile Sfantului Arhanghel Mihail


  Prima aparitie (8.05.490)


Suntem in anul 490 dupa Cristos, in provincia muntelui Gargano, aspra si salbatica, a carei populatie e inca cuprinsa de paganism (chiar in Grota Sfanta preexistand cultul zeului pagan Calcante), cand se petrece un fapt minunat.
   Un taur mare indepartandu-se de turma sa, care pastea pe o pasune intinsa, se rataceste si este gasit dupa trei zile ingenunchiat in fata unei imense grote. Sageata trimisa impotriva animalului rebel se intoarce miraculos in alta directie, ferindu-l.
   Aceasta intamplare a fost adusa la cunostinta Episcopului regiunii, Lorenzo Maiorano, care, dupa trei zile de post si rugaciune, primeste privilegiul primei aparitii arhanghelice: "Eu sunt Mihail si sunt intotdeauna in prezenta Lui Dumnezeu..., grota sacra este aleasa de mine pentru iertarea pacatelor oamenilor evlaviosi si obtinerea prin rugaciune a cererilor dorite."
   Aici se va infiinta primul sanctuar angelic din Occident. Dupa aceasta, legat de miracole la fel de importante infaptuite de Sfantul Arhanghel Mihail in alte locuri, vor mai fi si altele precum cele din Sacra di Val de Suasa si din peninsula Mont Saint Michael din Normandia.


   A doua aparitie (12.09.492)

   Arhanghelul, noul locatar din Gargano, isi arata imediat protectia sa. Dupa doi ani de asediu a cetatii Siponto de catre barbarii din Odoacre, Episcopul Lorenzo recurge din nou la Spiritul ceresc care in a doua aparitie le promite protectia sa si victoria ( eliberarea), si asa au fost ajutati de tunete si fulgere descarcate asupra asediatorilor, barbarii fiind pusi pe fuga.
   Locuitorii din Siponto multumesc Arhanghelului Mihail venerat in grota Gargano, pentru redarea bucuriei. Cu teama, ei se opresc in fata locului sacru: nimeni nu indrazneste sa intre in imensa si misterioasa grota.


  A treia aparitie ( 29.09.493)

   Mai trece un an si Episcopul nu reuseste sa-i convinga pe locuitori sa treaca pragul acestei grote miraculoase, asa ca organizeaza prima celebrare de invocare a Spiritului Angelic. Din nou Arhanghelul apare invitandu-i sa urce cu totii, si Episcopul incepe celebrarea Divinului mister petrecut in grota dar nu consacra acel loc pentru ca in trecut acel loc era un loc de ritual pagan.
   De data aceasta Lorenzo se supune in sfarsit, si cand intra in gota gaseste un altar acoperit cu o stofa rosie si deasupra o cruce de cristal, asa cum spusese Arhanghelul Mihail.
   Amprenta unui picior de copil impregnata intr-o roca le ofera tuturor un semn concret al prezentei Arhanghelului in grota.
   Episcopul Lorenzo va construi o biserica la intrare si o va consacra Arhanghelului Mihail.
  A fost astfel ridicat singurul sanctuar unde altarul nu a mai avut nevoie de sfintirea pietrei pentru ca fiecare pitra din acel loc este sfintita, si cele doua date legate de prima si a treia aparitie ( 8 mai si 29 septembrie) devin sarbatori recunoscute de Sfanta Biserica.
   Aparitia Sfantului Arhanghel Mihail pe Gargano  si dedicarea unei bazilici inaltate in onoarea sa in Roma, pe strada Salaria, sunt marturii ale recunoasterii puterii Sfantului Arhanghel Mihail.


   A patra aparitie ( 22.09.1656)

   Aceasta aparitie este un alt mare miracol petrecut in anul 1656 cand ciuma secera victime in toata Italia.  Arhiepiscopul sipontin, Alfonso Puccinelli, invoca inca o data ajutorul puternicului protector, Sfantul Mihail Arhanghelul. Arhanghelul apare in zorii zilei de 25 septembrie, chiar in timp ce Arhiepiscopul se afla in palatul episcopal din Monte Sant' Angelo: "Sunt Arhanghelul Mihail... oricine va folosi pietre de la grota mea, binecuvantate de tine si deasupra sculptata o cruce si numele meu, va fi vindecat de ciuma." Si asa s-a intamplat.
     Si azi aceste pietricele, cerute de pelerini cu credinta si evlavie, purtate in procesiune,  aruncate in cele patru puncte cardinale, dau fertilitate campului si feresc orasul, localitatea in care sunt aruncate, de calamitati naturale.


Iertarea Angelica

   Azi, sanctuarul din Gargano, redat preotilor din Congregatia Sfantului Arhanghel Mihail, atrage cu carisma sa de loc sacru, unic si sugestiv, multi pelerini si vizitatori doritori de mangaiere, incurajare spirituala si protectie a puternicului Ministru al Lui Dumnezeu.
   Din data de 5 martie 1997, prin favoarea Sfintei Mame a Bisericii - Fecioara Maria, acest loc devine locul privilegiat al "iertarii angelice" care se poate dobandi in fiecare zi din an.
   Se acorda indulgenta plenara celor ce se roaga in pelerinaj la sanctuarul din Muntele Sant' Angelo din Gargano:

   a. La toate celebrarile liturgice ale aparitiilor Sfantului Arhanghel Mihail (8 mai), a dedicarii sanctuarului (29 septembrie), la sarbatoarea Fericitei Fecioare Maria (2 iulie), a Sfintilor Ioachim si Ana - parintii Sfintei Fecioare Maria (26 iulie) si Sfanta Lucia, fecioara si martira (13 decembrie);

   b. De fiecare data atunci cand ne rugam cu devotament si evlavie;

   c. O data pe an in ziua aleasa liber de fiecare credincios, si care indeplineste cele trei conditii obisnuite: 1. Spovada sacramentala
                                2. Impartasanie euharistica
                                3. Rugaciune dupa intentiile sfantului Parinte Papa: 
                                      Tatal nostru..., Bucura-Te Marie..., Slava Tatalui...                                               
            (sau alte rugaciuni la alegere)


Padre Pio
unul dintre pelerinii celebri la acest sanctuar

Grota Sfantului Arhanghel Mihail - muntele Gargano


   Grota sacra a fost mereu tinta numerosilor credinciosi, si printre acestia:
    Papi: (Gelasio I; Leon al IX-lea; Urban al II-lea; Sfantul Celestin al V-lea; Grigore al X-lea; Ioan al XXIII-lea; Ioan Paul al II-lea)
   Suverani: (Ludovic al II-lea; Ottone al III-lea; Enrico al II-lea; Matilde de Canossa; Federico
 al II-lea; Monfredi; Carol D'Angio; Alfons d'Aragona; Ferdinad Catolicul)
   Sfinti: (Anselm; Bernard de Chiaravalle; Guglielmo da Vercelli; Francisc de Assisi; Brigita; Bona de Pisa; Alfonso de' Liguori; Gerardo Maiella; Padre Pio de Pietrelcina si numerosi altii).
 Padre Pio, cand era inca mic (Francesco Forgione) arata un mare devotament catre Sfantul Mihail.
   Cand avea sase ani si se ducea la pasune cu oile, era obisnuit sa deseneze cu creta imagini sacre: Copilul Isus, Maica Domnului, Sfantul Iosif, dar in special Arhanghelul Mihail. Aceasta iubire pentru Arhanghel este justificata de o viziune importanta pentru viitorul sau: un om de o exceptionala frumusete era alaturi de el invitandu-l sa-l urmeze pentru combaterea raului. Cei doi ajunsera intr-un spatiu deschis unde se infruntau doua cete; una compusa din oameni cu aspect frumos, alta de fiinte infricosatoare. Insotitorul ii impune in suflet baiatului: "Fa-ti curaj, intra cu curaj in lupta, avanseaza cu incredere, caci eu iti sunt alaturi; eu te voi ajuta si nu voi permite ca ei sa te bata. Premiul pentru victoria pe care o vei obtine va fi o splendida coroana." Sufletul tanarului Francesco a luptat si a reusit sa puna pe fuga fiintele cu aspect teribil si infiorator. A fost victoria binelui impotriva raului.

  Novena

   Se recita noua zile consecutive fara intrerupere (daca o zi este uitata recitarea, este necesara reluarea novenei de la inceput) cu incepre de la 20 septembrie sau 29 aprilie sau o alta data la care de doreste exprimarea devotiunii la Sfantul Arhanghel Mihail si se doreste obtinerea unei bunavointe a Domnului, prin interventia Arhanghelului Mihail.
   E necesar a sti ce invata Biserica despre novene, ele sunt strans legate de viata sacramentala, si permit obtinerea oricarei cereri adresate Domnului cand suntem in harul Lui.
   Asadar, este necesar pe durata novenei:
   - spovada
   - participarea zilnica la Sfanta Liturghie si primirea Sfintei Imparetasanii
   Asa se face experienta unei vieti crestine autentice si asa vor fi obtinute infinite binecuvantari si consolari.
   Novenele intr-adevar, sunt foarte eficare pentru a depasi perioadele de depresie, de angoasa, de uzura morala, de dezastre familiale, pentru a fi iluminati in alegerile mai dificil de luat, pentru a fi vindecati, eliberati, consolati si pentru a obtine orice ajutor in micile sau marile greutati si dificultati de fiecare zi.


INCEPUTUL NOVENEI

 In Numele Tatalui si al Fiului si al Spiritului Sfant. Amin

Dumnezeule vino in ajutorul meu
Doamne, grabeste-Te sa ma ajuti.

Slava Tatalui si Fiului si Spiritului Sfant. Amin.


 IMN LA SPIRITUL SFANT

                              Vino Spirite Preasfant                      Pentru-a omenirii vina
                              Si trimite pe pamant                          Firea-ntreag-acum suspina
                              A ta luminoasa raza                         Greu ranita de pacat.

                              Al saracilor parinte                            Spala ce e intinat
                              Datator de cele sfinte                        Uda tot ce e uscat
                              Vino si ne lumineaza.                       Vindeca ce e ranit.

                              Bunule mangaietor                            Moaie tot ce-i impietrit
                             Oaspete preaiubitor                            Incalzeste ce-i racit
                             Dulcea noastra racorire.                    Si indreapta ce-i gresit.

                             Tu in truda alinare                              Celor care te cinstesc
                              In caldura esti racoare                      Si-n Tine nadajdiuesc
                             Mangaiere in mahnire.                       Da-le harul inseptit

                             Peste cei ce Ti se-nchina                 Da virtutii rasplatire
                            Tu revars-a Ta lumina                        Da in moarte fericire
                            Harul tau imbelsugat.                         Da-le raiul nesfarsit. Amin.


     CREZUL ...


 IMNUL BISERICII LA SFANTUL MIHAIL ARHANGHELUL

   O Isuse, splendoarea si puterea Tatalui, O Isuse,  viata inimilor noastre, noi Te laudam in unire cu Ingerii care, atenti la ordinele buzelor Tale, se acopera cu aripile lor. Mii si mii de Principi Ceresti inconjoara Tronul Tau, luptand pentru Tine; dar Sfantul Mihail arborand Stindardul Mantuirii, desfasoara invingator Stindardul Crucii. Este el cel care arunca in adancul infernului capul orgolios al dragonului, si fulgera alungandu-i din Cer pe rebelii si capii lor.
   Sa-l urmam pe acest Principe neinvins de capetenia orgoliului, pentru ca Arhanghelul sa recompenseze victoria poporului credincios cu coroana gloriei vesnice.
   Tatalui, Fiului care ne-a mantuit si Tie, o Spirite Sfant, precum era la inceput, sa fie aceeasi slava si aceeasi lauda pentru toti vecii vecilor. Amin.


Rugaciunea I (prima zi)

 O, Sfintei Mihail Arhanghel, te rugam, impreuna cu principele serafimilor, sa aprinzi in inimile noastre focul iubirii sfinte si prin mijlocirea ta sa putem indeparta inselatorii amagitori ai placerilor lumesti.
   Tatal nostru...
   Bucura-Te Marie...
   Slava Tatalui...
   
   Sfinte Mihail Arhanghel, apara-ne in lupta, fii ajutorul nostru impotriva rautatii si a curselor celui rau.
   Salveaza-ne de la osanda vesnica.



Rugaciunea a II-a (ziua a doua)

   Iti cerem cu umilinta, o, Principe al Ierusalimului Ceresc, impreuna cu capetenia heruvimilor, de a-ti aminti de noi, in special cand suntem asaltati de ispitele dusmanului infernal. Cu ajutorul tau sa fim invingatori ai satanei si sa ne oferim pe noi insine Lui Dumnezeu, Domnul nostru, ca jertfa intreaga.

   Tatal nostru...
   Bucura-Te Marie...
   Slava Tatalui...

  Sfinte Mihail Arhanghel, apara-ne in lupta, fii ajutorul nostru impotriva rautatii si a curselor celui rau.
   Salveaza-ne de la osanda vesnica.



Rugaciunea a III-a (ziua a treia)

   Te rugam cu evlavie, o, invincibil aparator al Paradisului, pentru ca impreuna cu principele tronurilor sa vii in ajutorul nostru, si nu permite ca spiritele infernale sau infirmitatile sa ne oprime.
 Tatal nostru...
   Bucura-Te Marie...
   Slava Tatalui...

  Sfinte Mihail Arhanghel, apara-ne in lupta, fii ajutorul nostru impotriva rautatii si a curselor celui rau.
   Salveaza-ne de la osanda vesnica.



Rugaciunea a IV-a (ziua a patra)

   Cu umilinta prosternati la pamant, te rugam al nostru Prim Ministru al Curtii Imperiului Ceresc, impreuna cu principele celui de-al patrulea cor, adica a domniilor,  de a apara crestinismul in orice nevoie a sa, si in special pe Sfantul Pontif, sporindu-i fericirea si harul in aceasta viata si gloria in viata vesnica.
 Tatal nostru...
   Bucura-Te Marie...
   Slava Tatalui...

  Sfinte Mihail Arhanghel, apara-ne in lupta, fii ajutorul nostru impotriva rautatii si a curselor celui rau.
   Salveaza-ne de la osanda vesnica.



Rugaciunea a V-a (ziua a cincea)

   Te rugam, o, Sfinte Arhanghel, ca impreuna cu principele virtutii, sa binevoiesti de a ne elibera pe noi, servitorii tai, din mainile dusmanilor nostri vazuti si nevazuti; elibereaza-ne de martori mincinosi, elibereaza de dezbinare acest popor (...) si in particular aceasta localitate (...), de foamete, de ura si razboi; elibereaza-ne de cutremure si furtuni pe care dusmanul cel rau le provoaca impotriva noastra.
 Tatal nostru...
   Bucura-Te Marie...
   Slava Tatalui...

  Sfinte Mihail Arhanghel, apara-ne in lupta, fii ajutorul nostru impotriva rautatii si a curselor celui rau.
   Salveaza-ne de la osanda vesnica.



Rugaciunea a VI-a (ziua a sasea)

   Te imploram, o, Cap al militiei angelice, impreuna cu principii care detin puterea, de a prevedea necesitatile noastre, cinstitori din aceasta tara (...) si in particular din aceasta localitate (...), da pamantului rodnicia dorita si conducatorilor crestini pace si intelegere.



 Tatal nostru...
   Bucura-Te Marie...
   Slava Tatalui...

  Sfinte Mihail Arhanghel, apara-ne in lupta, fii ajutorul nostru impotriva rautatii si a curselor celui rau.
   Salveaza-ne de la osanda vesnica.



Rugaciunea a VII-a (ziua a saptea)

   Iti cerem, o, Principe al ingerilor, Mihaile,  ca impreuna cu Capul principatelor, sa binevoiesti a ne elibera pe noi, servitorii tai, toata aceasta tara (...) si in particular aceasta localitate (...) de infirmitatile fizice si, mult mai mult, de cele spirituale.

 Tatal nostru...
   Bucura-Te Marie...
   Slava Tatalui...

  Sfinte Mihail Arhanghel, apara-ne in lupta, fii ajutorul nostru impotriva rautatii si a curselor celui rau.
   Salveaza-ne de la osanda vesnica.



Rugaciunea a VIII-a (ziua a opta)

   Te imploram, o, Sfinte Arhanghel, ca impreuna cu toate corurile de ingeri, tu sa ai grija de noi in aceasta viata si in ceasul mortii noastre. Asista agonia noastra pentru ca ramanand sub protectia ta, invingatori ai satanei, sa ajungem sa ne bucuram de Bunatatea Divina impreuna cu tine, in Sfantul Paradis.
 Tatal nostru...
   Bucura-Te Marie...
   Slava Tatalui...

  Sfinte Mihail Arhanghel, apara-ne in lupta, fii ajutorul nostru impotriva rautatii si a curselor celui rau.
   Salveaza-ne de la osanda vesnica.   



Rugaciunea a IX-a (ziua a noua)

    In sfarsit te rugam, o, Gloriosule principe si aparator al Bisericii, ca sa binevoiesti, impreuna cu capeteniile ingerilor, de a pazi si sustine pe devotatii tai. Asista-ne pe noi, familiile noastre si pe toti aceia care s-au recomandat rugaciunilor noastre, pentru ca prin protectia ta, traind in mod sfant, sa ne putem bucura de contemplarea Lui Dumnezeu pentru toti vecii vecilor. Amin.
 Tatal nostru...
   Bucura-Te Marie...
   Slava Tatalui...

  Sfinte Mihail Arhanghel, apara-ne in lupta, fii ajutorul nostru impotriva rautatii si a curselor celui rau.
   Salveaza-ne de la osanda vesnica.


                                              1 Tatal nostru  la Sfantul Arhanghel Mihail
                                              1 Tatal nostru la Sfantul Arhanghel Gabriel
                                              1 Tatal nostru la Sfantul Arhanghel Rafael
                                              1 Tatal nostru la ingerul pazitor

Roaga-te pentru noi Sfinte Arhanghel Mihail, 
Ca sa ne facem vrednici de fagaduintele Lui Cristos.

   Sa ne rugam:
   Atotputernice, vesnice Dumnezeule, care in marea Ta bunatate ni l-ai dat in mod miraculos pe Arhanghelul Mihail ca glorios principe al Bisericii pentru mantuirea oamenilor, fa ca prin ajutorul sau mantuitor sa meritam de a fi in mod eficace aparati in fata tuturor dusmanilor, astfel ca in clipa mortii sa putem fi eliberati de pacat si sa ne infatisam in fata Maiestatii Tale. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.


ACT DE CONSACRARE LA SFANTUL ARHANGHEL MIHAIL

   Nobile Print al ierarhiilor ingeresti, mare razboinic al inaltimilor, mare iubitor al gloriei Domnului, teroarea ingerilor decazuti, iubirea si bucuria ingerilor drepti, Sfinte Arhanghel Mihail, dorind de a fi printre cei devotati tie, azi ma ofer si ma daruiesc tie.
   Ma pun pe mine insumi, munca mea, familia mea, prietenii mei si tot ceea ce imi apartine, sub vigilenta ta protectie.
   Este mica oferta mea, fiind un sarman pacatos, dar tie sa-ti placa evlavia inimii mele.
   Ma incred ca tu ma vei asista pentru toata viata mea, pe mine care de astazi sunt sub protectia ta.
   Obtine-mi iertarea multelor si gravelor pacate, harul de a iubi din inima pe Dumnezeul meu, pe scumpul meu Mantuitor Isus, pe dulcea mea Mama Maria, si pe toti oamenii, fratii mei iubiti de Tatal si rascumparati de Fiul.
   Implor acele ajutoare care sunt necesare pentru a ajunge la coroana gloriei.
   Apara-ma intotdeauna de dusmanii sufletului meu, in special in ultima clipa a vietii mele. Vino in acea ora, o, gloriosule Arhanghel, asista-ma in lupta si alunga departe de mine, in adancurile infernului, pe acei ingeri ai faradelegii si ai trufiei pe care i-ai invins in lupta din Cer.
   Prezinta-ma atunci la Tronul Lui Dumnezeu, pentru a canta impreuna cu tine, Sfinte Arhanghel Mihail, cu toti ingerii si sfintii: lauda, cinste si slava Celui care domneste in vecii  vecilor. Amin.
 Tatal nostru...
   Bucura-Te Marie...
   Slava Tatalui...



   din cartea: NOVENA LA SFANTUL MIHAIL ARHANGHELUL
                         editura serafica


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.