sâmbătă, 6 septembrie 2014

PARINTELE JOZO - martor al aparitiilor Sfintei Fecioare la Medjugorje


de Pietro Zorza

 Fratele Jozo Zovko era numai de sase luni paroh la Medjugorje inainte de inceperea aparitiilor. Autoritatea totalitara comunista a hotarat mutarea lui din parohia precedenta pe motiv ca, din cei peste doua mii de tineri din oras, datorita activitatii sale pastorale eficiente, nici unul nu a aderat la partidul comunist. 
   De fapt, el a crezut din toata inima ca aparitiile erau un truc pentru a distruge activitatea sa pastorala in aceasta noua si necunoscuta parohie din Medjugorje.
   Cu aceasta convingere, i-a hartuit cu intrebari pe cei sase copii care conduceau multimi de oameni pe Colina Aparitiilor.
   Era convins ca cele doua fete, pe care nu le mai vazuse niciodata, Ivanka si Mirjana din Sarajevo, au fost trimise de comunisti care, folosind droguri, au reusit sa-i induca in confuzie si pe ceilalti patru, mult mai tineri decat ele. Avea rezerve doar in ceea ce o privea pe Vicka, a carei sora, Anna, era membra a grupului de rugaciune format din 75 de tineri, in cadrul parohiei. Anna a izbucnit in plans cand preotul paroh a intrebat-o daca sora sa, Vicka, era o mincinoasa. Chiar si atunci cand oamenii spuneau ca au vazut semne miraculoase pe munte - intr-o dimineata de duminica Maica Domnului a aparut, pret de o jumatate de ora - Parintele Jozo a refuzat sa se uite. Imediat dupa razboi, comunistii au iluminat muntele, spunand ca a fost Sfanta Fecioara, apoi, cand toata lumea care era de fata descoperea ca este un truc, invinovatea Biserica si preotii si astfel incercau sa distraga cat mai multi crestini de la credinta lor.
Vizionarii in timpul unei aparitii
     Orice atitudine luata de catre vizionari si multime era un motiv pentru preotul paroh de a pune in garda, atat pe sine, cat si pe credinciosi impotriva partidului comunist sau impotriva drogurilor. Cand s-a adeverit ca acesti doi factori nu sunt raspunzatori, a fost chiar amuzant ca partidul a permis fenomenul sa ia amploare. Parintele s-a intrebat daca diavolul nu are vreo legatura cu toate acestea, pentru ca persoanele care veneau, fie din parohii mai apropiate fie mai indepartate, nu intrau in biserica sa se roage, ci mergeau direct pe colina.   
    Spre stupoarea sa, chiar si Episcopul Mostarului credea in apariti. Acest fapt l-a pus in garda, iar atunci cand guvernul comunist a inceput sa actioneze pentru a opri toate acestea, convingerea lui ca se petrece ceva satanic a sporit.
   La un moment dat, episcopul chiar a scris presedintelui sa le ia apararea vizionarilor impotriva ziarelor comuniste si a atacurilor de la televizor. Acesta a fost momentul cand, in rugaciune in biserica goala, a primit un semn atotputernic de sus din Ceruri. El a avut atunci ultima sa discutie cu vizionarii, din postura unei persoane care nu credea in apariti.
   Ziua urmatoare, cuvintele micutului Jakov s-au adeverit: pentru prima oara biserica sa era plina si  asaltata de credinciosi. Iar Semnul care l-a blocat complet a fost aparitia Reginei Pacii in mijlocul bisericii cufundata in rugaciune, care i-a cerut acelasi lucru pe care micutul Jakov i-l spusese cu cateva ore mai devreme: "Continua sa spui Rozariul in parohie in fiecare seara."  Din acest moment totul s-a schimbat. Preotul paroh a devenit un slujitor inflacarat al dorintelor Sfintei Fecioare. A fost sustinut de catre episcop, vizionari, familii si imense multimi care veneau din toate partile Iugoslaviei.
   Jurnalistii Elvetiei si turistii italieni au dat stirea ziarelor din toata lumea. La 17 august 1981, a preferat sa fie arestat, decat sa inchida biserica plina de pelerini.

   PARINTELE JOZO ISI AMINTESTE SEMNELE EXTRAORDINARE DIN PRIMELE ZILE

Parintele Jozo impreuna cu vizionarii
Parintele Jozo a platit cu 18 luni de inchisoare opozitia sa fata de ordinea guvernului comunist. Zece ani mai tarziu, isi aducea aminte cu bucurie de miraculoasele Semne oferite de Regina Pacii, in aceasta Oaza a Pacii, pe care Sfanta Fecioara o construia zi de zi in tara comunista de atunci, Iugoslavia. Toata lumea se opunea posibilitatii ca Maica Sfanta sa fie acolo, dar Fecioara a daramat barierele, una cate una, in mai putin de doua luni.


   PRIMUL OBSTACOL IL REPREZINTA LOCALNICII

   Primul grup care i-a insotit pe vizionari sus pe colina este obligat sa accepte prezenta Preacuratei, cand vad extraordinarele strafulgerari de lumina care preced prezenta Ei in fata celor sase vizionari.
   Un om batran care era orb, dar plin de credinta, s-a oferit ca instrument Sfintei Fecioare, pentru a dovedi prezenta Ei pe colina. Parintele Jozo isi aminteste ca acest credincios a adus putina iarba si pamant de la locul aparitiilor. S-a dus acasa si, cu inima deschisa catre Domnul, I-a zis: "Doamne, daca este nevoie de un miracol pentru a convinge lumea de prezenta Sfintei Fecioare aici, eu pot sa Te ajut. Poti si Tu sa vezi aceasta. Eu sunt orb. Sotia mea nu mai are puterea de a intretine gospodaria. Daca ai vrea sa-mi redai vederea, as putea sa fiu un ajutor pentru ea si pentru oameni, care vor crede ca Tu ai trimis-O pe Binecuvantata Fecioara Maria aici." In timp ce se ruga, piosul barbat a folosit iarba culeasa de pe Colina Aparitiilor. Apoi si-a spalat ochii, continuand sa se roage. El si-a recastigat vederea. A fost primul miracol care a atras jurnalistii si multimi imense, inca din primele zile, la Medjugorje.
Vizionarii, pe Colina Aparitiilor
Guvernul a incercat sa se opuna acestei miscari. Cu ocazia zilei nationale, la 3 iulie 1981, acesta a dat ordin sa fie adunati oamenii si sa fie dusi in Muntenegru, unde se gasea un monument national comunist si unde fusesera ucisi foarte multi italieni in timpul razboiului. Toate statiile televiziunii de stat au fost prezente. Presedintele a spus in fata intregii natiuni: "Poate ca reactionarii, impreuna cu un calugar din Medjugorje, incearca sa distruga Republica Socialista, inventand o poveste despre aparitia Sfintei Fecioare unui grup de sase copii. Nu-i credeti si nu mergeti acolo...!"  Acesta a fost primul anunt public catre intreaga natiune iugoslava. A fost obtinut exact rezultatul opus, pentru ca persoanele aflate acolo sau in fata televizoarelor, au fost convinse ca intr-adevar ceva se petrece la Medjugorje, iar a doua zi au dat navala acolo din toata Iugoslavia.


   PRIMELE STIRI AJUNG PESTE HOTARE, IN ELVETIA

Parintele Jozo si Rozariul
Cativa jurnalisti care erau specializati in relatarea evenimentelor ce se petreceau in tarile comuniste, au luat cunostinta de stirile distorsionate de la radio. S-au dus indata la Medjugorje. S-au prezentat direct la Parintele Jozo ca jurnalisti, si au cerut toate informatiile pe care, pe urma,  le-au pus in circulatie pentru prima data in Europa, pe parcursul primelor zile ale lunii iulie 1981.


   PRIMII PELERINI DIN TARILE LIBERE

   Un grup de italieni, aflati in vacanta la mare, in luna iulie,  au aflat de la lume ce se petrece la Medjugorje. Cu un microbus s-au dus acolo la Parintele Jozo.
   - "Nu stiam de loc italiana - isi aminteste parintele. S-au oprit in fata bisericii, nu tin minte numarul de inmatriculare, dar imi aduc aminte ca doreau informatii cu privire la aparitii. Dupa ei au venit milioane, tot mai multi si mai multi. Cum numarul persoanelor tot crestea, guvernul comunist a trimis militienii sa blocheze caile de acces spre Colina Aparitiilor si pentru a impune domiciliu fortat celor sase vizionari, postand militieni cu mitraliere in fata caselor acestora si cordoane de militieni in jurul muntelui, la distanta de cativa metri intre ei."

   UN FOC IMENS PE COLINA APARITIILOR

   Militienii au cerut ajutor pentru a-l stinge. S-au grabit sus pe colina unde vazusera focul, dar unde nimic nu ardea. Au primit ordin sa taca si au fost amenintati cu inchisoarea daca vor raspandi stirea.

   CRUCEA CEA MARE DE PE MUNTE, DISPARE

   In timp ce militienii pazeau la poalele colinei, in mijlocul zilei, Crucea enorma de beton, construita de catre credinciosii parohiei cu ocazia a 1900 de ani de la moartea Lui Cristos (in 1933) pe cel mai inalt munte din zona, a disparut. Fenomenul s-a repetat si in zilele urmatoare si toata lumea a putut sa-l observe, inclusiv militienii si oamenii din localitatile invecinate. Guvernul a trimis activisti de partid prin intreprinderi, cu ordinul de a convinge oamenii de falsitatea acestui eveniment.
Crucea de pe Muntele Krizevac
Intr-una dintre fabrici insa, un inginer s-a ridicat si a spus: "Este adevarat ca Crucea a disparut pret de zece minute." El a fost arestat si inchis pentru sase luni. Apoi guvernul a dat ordin sa se trimita paznici pe Munrtele Crucii, pentru a tine locul sub observatie. Deci au lasat paza langa Cruce. Era in timpul zilei si vremea era buna. Dintr-o data, o lumina teribila a izbit muntele la cativa metri langa un paznic. Toata lumea a vazut-o. Un militian a alergat intr-acolo si l-a gasit pe paznic in coma. L-au dus la spital unde a ramas in coma trei luni. Pe urma, cand si-a revenit, a cautat un calugar:


   - " A ajuns sa fie un crestin foarte devotat, care se ruga profund si care revenea mereu la Medjugorje" - isi aminteste Parintele Jozo. Dar de atunci nici un militian nu a mai vrut sa urce pe munte si sa pazeasca Crucea.

   BISERICA DE LA MEDJUGORJE A ARS


Biserica  Medjugorje - 1981
   In primele zile ale lunii iulie, in vale si in satele de unde se puteau distinge turnurile bisericii, s-au putut observa flacari enorme inconjurand biserica. Lumea striga - crezand ca i-au dat foc comunistii pentru a pune capat aparitiilor. Parintele Jozo statea in fata bisericii dar nu a vazut flacarile. A observat insa cinci masini cu militieni inarmati, foarte nervosi si foarte grabiti:

   - "Cine a dat foc bisericii? - l-au intrebat.
   - "Nimeni" - a raspuns parohul.
   Au inconjurat biserica dar nu au gasit nici o urma care sa aminteasca de vreun foc. Crezand ca cineva le-a jucat o farsa, au plecat amenintand: "Vom afla cine a fost!"

   AUTORITATILE ECLEZIASTICE LOCALE SUNT COPLESITE DE PREZENTA SFINTEI FECIOARE

   Parintele Jozo isi aminteste ca a primit primele stiri despre aparitii la spitalul din Mostar, la 20 km departare de Medjugorje. Tocmai se intorcea de la exercitii spirituale din Zagreb si, inainte de a-si continua drumul catre parohie, a dorit sa-si viziteze mama la spital.
   - "Unul dintre enoriasii mei - povesteste Parintele Jozo - bandajat cu totul, a inceput sa strige de cum m-a vazut: < Ce faceti aici? Mergeti repede acasa pentru ca apare Sfanta Fecioara. > Am crezut ca a avut un accident de masina si ca in momentul acela era inca in stare de soc.
Parintele Jozo cu pelerinii
 Am ajuns la parohie si am vazut o multime de oameni urcand pe colina insotiti de catre preoti si calugari din parohia mea. Nu mi-a placut acest lucru. Ziua urmatoare am inceput sa le pun intrebari fratilor calugari si celor sase copii. Cu cat ii chestionam mai mult, cu atat crestea in mine convingerea ca  totul era un truc pus la cale de catre guvern; o treaba urata, si ma asteptam ca guvernul sa acuze Biserica ca fiind prea credula."


   EPISCOPUL A CREZUR IN APARITI

   - "Episcopul meu - relateaza Parintele Jozo - a venit la parohie si s-a aratat interesat. M-a cautat si mi-a spus: < Parinte Jozo, Sfanta Fecioara intr-adevar apare aici! > I-am expus indoielile mele cu privire la aceasta si am incercat sa-l pun in garda impotriva acestui joc pe care-l juca guvernul, dar fara nici un rezultat. El credea in apariti."

   
   TOATA LUMEA O VEDE PE SFANTA FECIOARA IN LOCUL CRUCII

   - "Cateva zile mai tarziu - continua Parintele Jozo - au sosit doua autobuze din Ungaria. Era duminica dimineata, la opt si jumatate celebram Liturghia. I-am rugat sa intre in biserica si sa se pregateasca, dar ei doreau sa ramana afara, sa vada daca apar semnele despre care au auzit vorbindu-se. Am plecat in parohie sa ma pregatesc pentru Liturghie. A sunat telefonul: < Uita-te la Krizevac, Crucea nu mai e acolo! In locul ei e Sfanta Fecioara! > Era ora 7.55. Am mers catre biserica. Toata lumea era in genunchi si se uita spre munte. Le-am reprosat: < Mergeti in biserica! Acolo este Sfanta Liturghie! Este duminica! >  < Nu! > au raspuns,  < Vrem sa O vedem! > Eu am refuzat sa ma uit. Am fost ofensat, deoarece credeam ca nu are cum sa fie Sfanta Fecioara. M-am imbracat. La 8.30 am iesit pentru a incepe Liturghia. Am observat ca lumea incepea sa intre in biserica. Atunci am inteles ca Sfanta Fecioara, care a stat acolo 35 de minute, i-a pregatit pe acei oameni pentru Sfanta Liturghie. Dar tot nu imi venea sa cred!"

   GLASUL LUI CRISTOS DEASUPRA MEA IN BISERICA

   - "A doua zi eram singur in biserica si ma rugam. Ma rugam din tot sufletul ca Domnul sa-mi trimita un semn valid care sa ma convinga a cui opera era aceasta, a satanei sau a LUI. Erau acele zile cand militia provoca suferinta familiilor din sat si celor sase copii. Foarte multi si-au pierdut slujbele pentru ca nu au luat in seama instructiunile date de catre militie si guvern: sa nu vorbeasca despre aparitii. Toata lumea suferea, pentru ca  sustinea si credea in aparitiile Sfintei Fecioare, pe cand eu sufeream pentru ca nu credeam in ele! Asa s-a intamplat ca l-am auzit pe Isus in biserica, spunandu-mi cu o voce puternica: < Du-te si protejeaza-mi copiii. Apoi iti voi spune ce trebuie sa faci! >

 Din instinct m-am ridicat si m-am dus in spatele bisericii, am deschis usa din stanga, cand, dinspre dreapta, ca niste albine, cei sase vizionari au zazait si m-au inconjurat: < Salvati-ne, militia ne urmareste! > I-am inchis in cladirea parohiala. Tocmai coboram scarile cand urmaritorii m-au luat la rost:  < I-ati vazut pe copii? >  < Da...>  am raspuns.
   Fara sa mai astepte restul raspunsului meu, au gonit mai departe. Dar eu tot nu eram convins. In acea noapte m-am contrazis cu copiii. Micutul Jakov a fost acela care m-a intrebat de ce nu-i cred. I-am raspuns: < Pentru ca lumea nu vine la biserica; daca ar fi Sfanta Fecioara, Aceasta nu i-ar tine pe oameni afara in loc sa vina in biserica! > Si apoi i-am dat exemplul cu acei oameni care vin de departe ca sa vada semnele, dar nu vin sa se roage. Atunci Jakov mi-a spus: < Maine lumea va veni la biserica! >, si asa a fost. Nimeni nu i-a chemat. Inatai au urcat pe Colina Aparitiilor, apoi au umplut biserica si curtea acesteia."

   SFANTA FECIOARA VINE IN BISERICA

   -  "Apoi militia si armata au blocat satul. Vizionarii au fost obligati la domiciliu fortat  si controlati incontinuu. Nu au putut iesi. Jakov a avut o aparitie la el acasa. Sfanta Fecioara l -a rugat sa-mi transmita un mesaj in acea seara la Liturghie. Si asa a fost, desi el era prizonier in propria-i casa. Paza armata statea in fata usii. Jakov, micut cum era, a simtit ca trebuie sa indeplineasca dorinta Sfintei Fecioare. Statea acolo si se uita pe gaura cheii. Cand a observat ca gardianul a atipit (pentru ca in iulie era foarte cald) a deschis incet fereastra si a iesit afara. Gardianul s-a trezit. A intrat in casa si a vazut ca Jakov nu mai era acolo. Prin statia radio i-a alarmart pe ceilalti colegi ai lui care blocau drumurile spre biserica. Jakov s-a ascuns in sase masini pentru a ajunge la biserica. S-a bagat chiar si sub fusta unei femei, fiind foarte mic.
A ajuns la biserica. Tocmai incheiam Sfanta Liturghie, cand am simtit ca cineva ma trage de haine. Atunci m-am aplecat si l-am auzit spunand: < Maica Sfanta mi-a dat un mesaj ca sa-l transmit in aceasta seara. > L-am luat si l-am pus in picioare pe altar, in fata microfonului. El a spus: < Sfanta Fecioara mi-a spus sa va transmit sa va rugati Rozariul in aceasta seara! >  Oamenii au simtit imediat ca Sfanta Fecioara este foarte apropiata de ei. Multi au izbucnit in plas, pentru ca traversam o perioada de agresiuni din partea militiei. Si-au cautat rozariile prin buzunare. A fost primul nostru Rozar spus in biserica din Medjugorje. L-am pus pe Jakov jos. Era descult, cu picioarele pline de praf. Urmele picioarelor au ramas foarte clar pe altar. In timpul Rozariului a aparut Maica Domnului si ne-a multumit. Apoi a adaugat, folosind aceleasi cuvinte ca si Jakov: Trebuie  sa va rugati rozariul impreuna, in fiecare seara!  Si de atunci in biserica din Medjugorje de spune Rozariul in fiecare seara."

  UN PÂRÂU DE FOC COBORI SPRE NOI FORMAND CUVANTUL PACE

Pozitionarea crucii fata de biserica
 - "Pentru a readuce pacea in familiie din parohie,  am anuntat trei zile de post. La sfarsitul celor trei zile, Sfanta Fecioara a scris cuvantul MIR (PACE) intre munte si biserica. Cu litere care parca revarsau un 
râu de foc care curgea spre noi. Ma gaseam cu ceilalti in curtea bisericii. Am vazut râul acela de foc care venea dinspre Muntele Crucii catre noi. Eram cu totii paralizati, inmarmuriti de frica. Doream sa disparem din fata enormei avalanse de foc care venea spre noi si care a incendiat tot cerul. Era parca sfarsitul lumii. Dar nimeni se parea ca nu are capacitatea de a se gandi sau a spune: < Doamne, ajuta-ne! >, nimeni nu credea ca va avea vreo sansa sa scape de acest râu de foc. MIR (PACE). Am inteles ca ni se impunea: PACE. Domnul voia PACE. Am inteles cat era de urgent sa facem PACE. Maria este Mama noastra, Regina Pacii. Pacea este mostenirea noastra, darul nostru oferit de Dumnezeu, Tatal nostru, copiilor Sai."

   ZIUA ARESTARII

   Cateva saptamani mai tarziu, pe 17 august 1981, preotul paroh, Parintele Jozo, a fost dus la inchisoare pentru ca a sustinut aparitiile Sfintei Fecioare in parohia sa.

   EPISCOPUL ESTE AMENINTAT CU ARESTAREA

   Parintele Jozo si-a amintit ca, inainte cu cateva zile de a fi arestat,  episcopul a venit la el la Medjugorje si i-a spus: < Erau foarte nervosi pe mine pentru ca am aparat public adevarul despre Medjugorje. Mi-au spus ca daca mai continui, ma vor trimite la inchisoare... NU sunt pregatit sa merg la inchisoare... > Dupa aceasta, s-au schimbat total convingerile celor doi clerici. Cel care pana atunci apara Medjugorje, a inceput sa-l atace, iar cel care a vrut initial sa-l distruga, a platit personal pentru marturiile sale despre Sfanta Fecioara. Maica Domnului, in anii care au urmat,  i-a multumit Parintelui Jozo si l-a incurajat cu multe binecuvantari si daruri speciale. Va voi relata cateva dintre acestea.

   SEMNELE SFINTEI FECIOARE PENTRU PARINTELE JOZO, IN INCHISOARE

   In aceeasi zi in care Parintele Jozo a fost inchis, Sfanta Fecioara i-a consolat pe cei sase vizionari, facand posibil ca acesta sa apara langa Ea in timp ce se rugau. Copiii au inteles ca nici pe departe nu era totul rezolvat cu arestarea protectorului lor.
   La sfarsitul perioadei de prizonierat, Parintele Jozo a aflat de la paznicii din inchisoare (care in timp s-au convertit) ca din trei ani si sase luni cat primise initial, pedeapsa i-a fost redusa la un an si sase luni, datorita semnelor miraculoase care se petreceau in celula sa.

   LACATELE NU SE INCHIDEAU

   Pe timpul perioadei de prizonierat, garzilor le-a fost imposibil sa-l inchida pe Parintele Jozo in celula.  L-au mutat in alta, dar lacatele tot nu puteau fi inchise. Au tot schimbat celulele pentru ca nu-l puteau inchide in nici una; dar de indata ce parintele iesea din ele, lacatele se puteau inchide iar.

   LUMINA CEREASCA IN NOAPTE

   In timp ce parintele Jozo dormea in intuneric, in pace, garzile au alergat sa-i stinga lumina in celula, lumina care era tot atat de puternica ca si in miezul zilei. Dar nu au putut stinge lumina. La inceput erau de-a dreptul innebuniti... dar apoi s-au convertit.

   PARINTELE JOZO CANTA MINUNILE INFAPTUITE DE SFANTA FECIOARA

      Martorul la Tihalina

   Sfanta Fecioara l-a binecuvantat pe Parintele Jozo intr-o maniera speciala. Ea i-a insuflat o bucurie deosebita si un entuziasm pe care nici azi nu nu a incetat sa le simta. Sfanta Fecioara vorbeste cu el si in prezent, asa cum facea si la inceput.
Parintele Jozo si Papa Ioan Paul II
 - "Acum insa, Sfanta Fecioara a schimbat totul, striga Parintele Jozo, plin de bucurie si entuziasm, miilor de pelerini italieni care-i umpleau biserica.  Dupa 50 de ani de regim ateist, familiile noastre au putut asculta in direct vocea Papei Ioan Paul al II-lea, la televizor, spunand ca Isus traieste. In Iugoslavia, dupa 50 de ani, lumina a intrat in familiile noastre. 

 < Christos traieste! A inviat! >  Cu aceste cuvinte Papa a unit aceasta lume cu Cristos. Nu intelegeti? De ce? Voi veniti de acolo de unde traieste Papa. Foarte multi dintre conationalii noastri sunt precum Iuda. Il vad pe Cristos, dar nu-i vad stralucirea!
Sfanta Fecioara, aici in Medjugorje, ne-a deschis ochii. Ne-a invatat ca nu putem fi partasi la Invierea Fiului Sau, decat daca incercam o reconciliere cu Dumnezeu, daca facem Pace cu Dumnezeu.
   In mijlocul nostru, al pelerinilor, sunt milioane care ar putea da marturie despre ce s-a intamplat atunci cand au inceput sa puna in practica mesajele pe care Sfanta Fecioara ni le transmite de atatia ani incoace. Ceva extraordinar se intampla cu ei! Multi oameni din Italia, din lume, au spus, precum Toma: < Daca nu-L ating si nu-L vad cu proprii mei ochi... > dar, daca cineva se ingroapa in pacat, nu poate vedea aceste minuni. Da! Eu sunt martor! Da! Da! Eu sunt un martor al prezentei Sfintei Fecioare aici! Ca si martor  doresc sa va vorbesc voua! Vreau sa va spun ca puteti sa va schimbati viata! Aici puteti sa faceti un pas urias! Puteti sa deveniti sfinti! Sfanta Fecioara va ajuta in aceasta de ani de zile! Acestea sunt minuni. Dragii mei frati si surori, voi nu sunteti aici ca niste curiosi, ci ca niste dragi copii care, impreuna cu vizionarii, cu alti martori si cu Biserica impreuna, pot spune: < Sfanta Fecioara este prezenta la Medjugorje si face minuni! >

   Doua tumori vindecate


- "Cu doua zile inainte - continua parintele, a fost o multime de italieni aici, de trei ori mai multi decat sunteti voi acum, nu au incaput in biserica. Au stat si afara, nu au incaput nici chiar in curtea bisericii.
   Aici, langa altar, era o doamna din Londra, care plangea pentru ca nu avea curajul sa-i spuna fiului ei ca s-a vindecat de o tumoare cerebrala in urma rugaciunilor catre Sfanta Fecioara.
   Cu trei saptamani in urma, eram in Capela Mica unde ne rugam. O mama a intrat impreuna cu fiul sau, care avea cam 10 ani. Era amarata pentru ca baietelul se purta ciudat. Nu invata, nu asculta. Ne-am rugat deasupra lui. Mama sa m-a intrebat: < Nu ma recunoasteti? > Sincer, nu mi-o aminteam. < Sunt mama lui Tomislav > - mi-a spus. A unui baiat de 16 ani care a avut o tumoare cerebrala. A fost la clinica din Zagreb si la multe altele din Europa. Inainte, baiatul juca baschet si fotbal, apoi nu a mai putut nici chiar sa mearga. Nu a mai fost in stare nici sa vorbeasca, nici chiar sa-si rosteasca propriul nume. Au inceput sa vina la Medjugorje, ne rugam pentru el. Au fost de doua-trei  ori.
   Odata au intrat in biserica tocmai cand eu vorbeam despre rugaciunea cu inima. Mama i-a spus sotului ei: < Nu ne rugam cum trebuie. > Sotul confirma: < Simt si eu ca nu ne rugam cum trebuie. > S-au intors acasa si au decis sa se roage cu inima. Sfanta Fecioara i-a condus catre rugaciunea cu inima, deschizandu-le sufletele spre Cruce, Suferinta si Har. Au invatat intr-un mod miraculos, ajungand pana intr-acolo incat mama, dupa 2 luni, in fata fiului ei care murea de cancer, spunea: < fie Numele Tau binecuvantat, fie Voia Ta, vreau sa preamaresc Numele Tau pentru aceasta boala, pentru aceasta Cruce pe care ne-ai dat-o noua. > Toti ceilalti copii si tatal lor plangeau si se rugau impreuna cu mama lor. S-au rugat cu totii in acest mod, imbratisand baiatul bolnav si Crucea. Dupa aceasta rugaciune, baiatul a inceput sa vorbeasca iar: < Mama, ma simt mai bie! > a spus.

Era deja complet restabilit. L-au adus in Medjugorje sa-I multumeasca Sfintei Fecioare. Acum el face sport din nou. L-au dus la control in Zagreb si verdictul a fost: complet vindecat! Mama ne-a adus fisele medicale. 
   Sfanta Fecioara le vindecase fiul. Iar daca fiul lor nu murise, ei trebuie sa continue rugaciunile cu incredere, cu iubire pentru Cristos, pentru Maria, pentru Cruce.
   Maica Sfanta le vindecase nu numai copilul, ci intreaga familie, iar azi, intreaga comunitate, intreg orasul doreste sa se roage din inima."

   PARINTELE JOZO: "AM VAZUT-O PE SFANTA FECIOARA PLANGAND DE CINCI ORI"

   La sfarsitul lui aprilie 1991, in cadrul catehismului tinut pelerinilor italieni, Parintele Jozo i-a anuntat ca va merge in Italia, la mijlocul lunii mai. Era neplacut impresionat de faptul ca numai 18% dintre ei mergeau constant la Litrughie.
Parintele Jozo - Adoratie Euharistica
   - "Italia care, mai bine de 2000 de ani, a facut un mare bine lumii prin intermediul misionarilor sai, are acum nevoie, la randul ei, de misionari. Sfanta Fecioara a venit aici sa trezeasca Biserica, si foarte multi oameni s-au trezit!"
   Dupa zece ani, Parintele Jozo isi aminteste cum cei sase vizionari au fost dusi de catre militieni la Caplina,  la doar 10 km departare. Pentru acestia a fost o mare bucurie sa descopere ca un barman ii recunoscuse ca fiind vizionari. Azi ei sunt cunoscuti in toata lumea. Cine si-ar fi imaginat? Medjugorje a fost asemenea Bisericii Primare persecutate, care s-a extins apoi din Antiochia pana la Roma. In acelasi mod, sub persecutia comunistilor si apoi a episcopului, ca o samanta s-a imprastiat in toata lumea, si oricine o accepta se schimba, impreuna cu comunitatea si orasul in care traieste, ca si parohul din Lombardia care a dorit sa demisioneze pentru ca s-a speriat de numarul mare al celor care s-au convertit si s-au reintors la Liturghie datorita influentei Medjugorje-lui, spunand ca nu este capabil sa accepte atat de mult har. Inainte participau la Liturghie vreo 20 de persoane, acum vin mai mult de 200.
   Intr-o dupa-amiaza am mers cu Silvano ca sa-mi clarific un dubiu cu Parintele Jozo. L-am gasit inconjurat de prieteni. Vorbea despre caracterul sacru al crestinismului, preotiei, Bisericii, despre Pace, Pace pe care o putem dobandi numai in Cristos.

- "Vom avea pace doar cand vom fi capabili sa-L imitam pe Cristos, sau cand vom putea ierta ca si Cristos. Nu va exista Pace daca Biserica nu-si asuma propriul ei rol in lume. Sfanta Fecioara a spus: < Timpul s-a copt! >, inca de acum 10 ani. Biserica nu a inteles atunci ce voia sa spuna. Astazi, Rusia asteapta mii de preoti. Daca Biserica ar fi inteles imediat, in 10 ani am fi avut acesti preoti, misionari pregatiti, in schimb auzim despre dezvoltarea sectelor. Daca mi s-ar fi cerut sa merg in Rusia, eu as fi plecat. Astazi foarte multi seminaristi din Slovenia sau Croatia sunt pregatiti sa mearga in Rusia. Cred ca episcopii nu inteleg acest har. Episcopul nostru nu a iubit Medjugorje. Daca l-ar fi iubit, nu si-ar fi schimbat parerile. In 28 iulie 1981 mi-a spus: < Vizionarii spun adevarul >. Dar mai tarziu, de frica inchisorii, a vorbit impotriva vizionarilor si a pelerinilor. Aceasta a fost o greseala. Un episcop mexican a mers la el si mi-a povestit ca a incercat sa-l ajute sa inteleaga ce mare har il constituie prezenta Sfintei Fecioare la Medjugorje, dar s-a facut ca nu aude.
   Din acest motiv, Parintele Rupcic s-a hotarat sa scrie cartea "Adevarul despre Medjugorje". Este de apreciat nu numai faptul ca a petrecut cinci ani in puscarie, datorita loialitatii lui fata de Biblie, ci, de asemenea,  pentru inestimabilele lucruri pe care le-a facut pentru Biserica din Croatia. El, dupa ce comunistii au ridicat interdictia, a fost primul care a retradus Biblia in limba croata. A fost minunat pentru Biserica noastra. Se petrecea in 1967."
   I-am pus Parintelui Jozo atunci, cu curaj, o intrebare:
   - Te-am auzit deseori vorbind despre Sfanta Fecioara si am retinut ca in diferite circumstante te-ai referit la Ea spunand ca plangea. I-am intrebat si pe vizionari si am ajuns la concluzia ca intr-adevar ai vazut-O plangand.
   Parintele a recunoscut:
   - "Da, am vazut-O pe Sfanta Fecioara plangand. Prima data atunci cand chiar comunistii m-au ajutat sa aduc pelerini in biserica. In acea perioada, in luna august, oamenii nu mai aveau voie sa urce pe Podbrdo (Colina Aparitiilor), iar vizionarii nostri erau retinuti la domiciliu fortat de catre comunisti. Deci singurul loc unde oamenii puteau sa vina sa se roage era in biserica. 
   Era in ziua in care Jacov mi-a adus mesajul de a spune Rozariul. Cum am inceput sa ne rugam, Sfanta Fecioara mi-a aparut in fata primei banci din biserica si mi-a multumit pentru ca am inceput sa ne rugam Rozariul, si m-a rugat sa continuam in fiecare seara, lucru pe care il facem si in ziua de azi.

A doua oara mi-a aparut plangand pentru preoti. Ea mi-a spus: < Biserica nu-si iubeste preotii. Trebuie sa ne rugam Rozariul si sa credem cu putere, sa aparam Biserica si enoriasii sai. > In timp ce spunea aceasta, plangea. Ea vrea sa trezeasca iubirea pentru preoti, intreaga Biserica impreuna cu toti credinciosii sunt raspunzatori pentru iubirea fata de preoti. Cu totii trebuie sa fim intelegatori fata de acel om pe care Dumnezeu ni l-a dat noua.
   A treia oara Sfanta Fecioara a plans din cauza Bibliei. Nu mi-a spus totul, pentru ca vorbele Sale sunt ca si semintele, insemnatatea lor creste in timp. Cartile nu-mi pot explica tot misterul din cuvintele Sfintei Fecioare, cuvinte al caror talc, cum am mai spus, creste odata cu trecerea timpului. A fost la fel ca si pentru Petru, cand Cristos l-a intrebat: < Cine sunt Eu? > Petru a raspuns ca este Revelatia Tatalui si ca numai cei drepti sunt capabili sa inteleaga aceasta. Biblia este, de asemenea, un dar de la Tatal. Sfanta Fecioara mi-a aparut trista si plangea: < Sunt trista >. - a spus, apoi a facut o pauza dupa care a continuat - < Luati Biblia! Cititi Biblia in fiecare zi. Cinstiti Biblia si puneti-o intr-un loc la vedere >.
   Cred ca numai referitor la Biblie si la Rozar am auzit-O pe Sfanta Fecioara rostind cuvantul < zilnic >. Din aceasta cauza spun tuturor pelerinilor sa-si faca un altar in familie, unde sa puna Biblia, Rozarul, Crucifixul, o iconita cu Sfanta Fecioara si apa sfintita.
   In istoria poporului croat, jumatate din timp acesta a fost subjugat, intai de turci, apoi de comunisti. Turcii au interzis invatatura. Dupa razboi, comunistii au venit in casele noastre, au luat Bibliile si le-au ars in fata noastra. Acum lucrurile stau altfel. Cuvantul Lui Dumnezeu a creat un nou om, noi fii. Este un mare mister!"

   Apoi, Sfanta Fecioara a plans din cauza Sfintei Liturghii

   - "Ne-a invatat pe toti sa traim si sa iubim Sfanta Liturghie: ca viata noastra sa devina Euharistie.
   Sfanta Fecioara a plans in fata mea de cinci ori. De zece ani si-a dorit sa ne vorbeasca printre lacrimi. Toate intalnirile cu Ea au fost o binecuvantare. Sfanta Fecioara nu este ca o persoana obisnuita; Ea ne ia apararea ca si unor copii, este asemenea unui ocean. In Ea este si bucurie si sunt si lacrimi. Mesajele Ei sunt seminte care aduc viata si convertire. Toate sunt importante. Medjugorje este ca un copac. Cuvintele Sfintei Fecioare creaza noi situatii; umplu inimile cu harul care ilumineaza totul, creaza situatii noi, de neuitat. Probabil observi ca lumea este falsa si superficiala. Dupa Medjugorje observi ca Dumnezeu te iubeste, El nu vrea sa te faca sa suferi. Il vezi pe cel de langa tine in alta lumina. Biserica traieste si este gata pentru un nou seceris."

 Parintele Jozo, vorbind pelerinilor de mai multe ori pe zi, isi  aduce aminte de nenumaratele ocazii cand Regina Pacii a intervenit pentru parohia de la Medjugorje. Acestea sunt amintiri aproximative, pentru ca fac parte din marturiile continue catre pelerini al caror numar este in continua crestere, pelerini care l-au cautat si la cealalta parohie unde a fost mutat de guvernul comunist, in anul 1983, dupa ce a ispasit pedeapsa de un an si jumatate de inchisoare.
   In 13 iulie 1991,  pe cand vorbea multimii de italieni in biserica din Tihalina, a repetat:
   "Pe parcursul primelor saptamani, Sfanta Fecioara a aparut de nenumarate ori in biserica din Medjugorje in timpul Rozariului si ne-a transmis mesajele principale despre: Rugaciuna Rozariului, Post, Spovada, Biblie, Sfanta Liturghie.
   Am vazut-o plangand pentru preoti, am vazut-O plangand si spunand: < Sunt trista. Ati uitat Biblia >.
   In primele zile Ea a aparut spunandu-ne: < Satana este puternic. Postiti, si satana va cadea >.
   Sfanta Fecioara este foarte practica. Ne-a invatat cu exactitate ce sa facem: < Rugati-va Rozariul impreuna! Postiti! Opriti televizoarele si rugati-va Rozariul in familii! >
   Apoi a aparut vinerile, spunand: < Mergeti la spovada in fiecare luna! > Cand, in Italia, postul de vineri nu a mai fost obligatoriu, episcopii i-au chestionat pe preoti iar acestia pe credinciosi. Bunicile noastre au spus ca fara pregatirea prin post, sarbatori ca Adormirea Maicii Domnului, Craciunul, Pastele si celelalte sarbatori mai mari nu ar mai fi fost la fel de frumoase. Atunci episcopii au pastrat novena de post. Cand Sfanta Fecioara a cerut post,  toti cei din Medjugorje si din localitatile invecinate au fost pregatiti si au vrut sa faca aceasta. In primii ani, toata lumea postea vinerea.
Biserica  Medjugorje - 2014
Cu cateva zile in urma am intalnit un militian credincios - un om extraordinar. Este foarte rar sa intalnesti un catolic facand parte din fortele de militie, pentru ca cei mai multi renunta la credinta. Cand Sfanta Fecioara a cerut post, el a acceptat impreuna cu intreaga sa familie.

   Dupa ce m-au eliberat din inchisoare - povesteste Parintele Jozo - am fost in parohia de unde  acest militian facea parte, sa predic. M-a invitat la el acasa. Casa lui era plina cu poze despre parohie. Cand am vorbit despre post, a izbucinit in plans si, printre lacrimi, mi-a spus: < Pelerinii italieni nu postesc! > Am incercat sa-l conving ca nu-i adevarat, dar el mi-a raspuns: < Nu! Acesta este adevarul, le vad masinile miercurea si vinerea oprind in fata restaurantelor si-i vad pe ei mancand si band. >
   Este adevarat! Ar trebui sa posteasca. Sfanta Fecioara spunea:  < Postind si rugandu-va veti putea opri razboaiele si catastrofele naturale >. 
   Uitati-va ce se intampla in lumea comunista. Acum, ei patruleaza cu tancurile aici si in Rusia, sa ne demonstreze ca inca sunt aici. Dar sunt terminati. Sfanta Fecioara a castigat! Nu politicienii din Occident, nici Gorbaciov - el a vrut sa mentina comunismul, schimbandu-i doar fata, dar totul i-a scapat de sub control. Sfanta Fecioara a fost Cea care a provocat declinul comunismului si totul a inceput aici, in Medjugorje."

   Sfanta Fecioara l-a recompensat pe Parintele Jozo cu daruri extraordinare, pentru ca a acceptat suferinta din inchisoare, insultele, loviturile si umilintele din partea regimului comunist.
 Deja in prima zi de inchisoare, Sfanta Fecioara si-a tinut promisiunea facuta vizionarilor: aceea de a-l apara pe Parintele Jozo. In seara acelei zile, cu ocazia aparitiei, l-a facut sa apara langa Ea, in timp ce el era in inchisoare si se ruga.
   A doua zi dimineata, un gardian alerga innebunit pentru ca gasise celula Parintelui Jozo deschisa. Dar el era acolo. Noaptea, ei au vazut apoi  lumina ce iesea din celula in care nici macar nu era introdus curentul electric. S-au intamplat multe alte lucruri asemanatoare, despre care comunistii le-au ordonat gardienilor - sub amenintare cu inchisoarea - sa nu sufle o vorba.
Binecuvantarea Parintelui Jozo
    Dupa un an si jumatate, cand a fost eliberat, a fost trimis cat mai departe posibil de Medjugorje, apoi la Tihalina, o parohie micuta aflata la mai putin de 30 km. Pelerinii au inceput sa alerge intr-acolo, mai intai italienii, apoi din toata lumea. Foarte multe persoane, posedate, au mers acolo si, pe langa ca marturisea prezenta Mariei acolo,  el a inceput sa exorcizeze, sa izgoneasca demonii din acei sarmani oameni.
    Erau doi ani de cand el impartea binecuvantarea numerosilor pelerini, si atunci si-a dat seama ca a primit si el harul pe care il aveau Parintii Tardiff si Betancourt: harul odihnei intru Spirit. Persoanele binecuvantate in cadrul unei lungi rugaciuni, simt ca sufletele lor se ridica la ceruri, in pace si rugaciune catre Dumnezeu, in timp ce trupul isi pierde consistenta si se odihneste pe podea.
   Cand persoanele isi revin, dupa vreo zece minute, jumatate de ora,  simt bucuria de a fi cu Dumnezeu in rugaciune contemplativa si pace. Chiar mai mult de jumatate din cei prezenti primesc acest dar. Cand pelerinii sunt prea numerosi, el binecuvinteaza preotii care sunt de fata, si-i trimite sa binecuvinteze - la randul lor - pe credinciosi, harul revarsandu-se asemenea.


 sursa: Pietro Zorza, in cartea  "MEDJUGORJE - DRAGII MEI COPII, VA MULTUMESC CA ATI RASPUNS CHEMARII MELE"   
                                                                                         (EDITURA IHTYS - 2002)

   Pietro Zorza  este un preot italian - un misionar foarte strâns legat de Medjugorje, unde a ajuns pentru prima dată în 1986. Din acel moment a avut un interes deosebit legat de ceea ce se întâmplă în acest loc, de  răspândirea mesajelor Fecioarei pe care le vedea ca o continuare a aparițiilor Mariei la Fatima și Lourdes. Mulți ani el a lucrat ca misionar printre italienii din Scoția. Cunoaste multe fapte si fenomenene incepand de la primele zile ale aparițiilor, care sunt incluse în cartea sa documentar intitulata: "DRAGII MEI COPII, VA MULTUMESC CA ATI RASPUNS CHEMARII MELE"    

 Alte articole din aceasta carte, puteti citi la eticheta: Parintele Pietro Zorza - despre Medjugorje - http://dinimaginatie.blogspot.ro/2014/09/sfanta-fecioara-vizionarii-pelerinii.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.